כך תרחיקו מהעציצים שלכם מזיקים כמו כנימות מגן

כל מי שגידל תקופה ארוכה עציצים / צמחים / ירקות בטוח מכיר את המצב בו הוא מגלה לפתע שהעציץ האוהב שלו יום בהיר אחד הפך לבית מלון של חרקים שהורסים אותו. החרקים שאנחנו מדברים עליהם בכתבה הזאת הם 'כנימות'. כנימות אלה משפחה גדולה מאוד של חרקים מסדרת הפשפשאים. בישראל מצויות 13 משפחות של כנימות והן מונות כ–200 מינים.

הכנימות ניזונות מצמחים, קיימים הבדלים בגודל ובצורת הגוף של כנימות השייכות למשפחות השונות. חלק מהכנימות נחשבות למזיקים קשים מאוד בגידולים חקלאיים באזורים שונים של העולם ובהם: "קמחית ההדר", "איצריית ההדרים", "כנימה אדומה", "כנימה שחורה" ועוד.

מחזור החיים של כנימות מתחיל כזחל קטן שבוקע מביצה שהוטלה על ידי הנקבה. כאשר אותו זחל שבקע מהביצה מוצא צמח פונדקאי הוא מחדיר אליו את גפי הפה שלו ומתחיל למצוץ את מוהל הצמח, בשלב זה הוא בעצם משלים את התפתחותו והוא לא יעבור למקום אחר.

איך אפשר לדעת שהצמח שלי נגוע בכנימה?

כמו שציינתי בחלק הקודם של הכתבה, ישנם סוגים רבים של כנימות, מדובר במשפחה גדולה מאוד, שהניראות של הכנימות על הצמח הפונדקאי שונה מסוג לסוג. אחד הסממנים השכיחים יותר שיש להופעת כנימות זה נקודות לבנות שאתם תזהו על העלים/גבעולים של העציץ. סממן נוסף הוא שינוי הגוון של העלה, שלפתע תזהו שהגוון שלו השחיר.

אינדיקציה נוספת יכולה להיות אם תזהו שיש על העלים נוזל צמיגי שנראה כמו דבש אשר ימשוך אליו נמלים. הסימנים שציינתי בחלק הזה הם רלוונטיים לסוגים שונים של כנימות הנפוצות בישראל.

כמו שאתם יכולים לתאר לעצמכם, הכנימות הללו לא עוזרות לצמח שלכם לגדול ובעצם הן מחלישות אותו ויחסלו אותו בהדרגה.

מה ניתן לעשות נגד כנימות ?

לפני שנמליץ לכם ללכת על אופציה של חומרי הדברה עדיף לנסות כמה דברים יותר טבעיים ופשוטים שלא מערבים חומרים כימיים. ברגע שזיהיתם כנימות על העציץ שלכם עליכם להבין עד כמה המצב חמור. האם מדובר בשלב התחלתי שהכנימות נמצאות על מספר עלים בודדים או שכל העציץ נגוע בכנימות. במידה וזיהיתם את הכנימות רק על מספר עלים נסו קודם כל בזהירות להסיר את אותם עלים/גבעולים וזירקו אותם.

שיטה נוספת שיעילה בשלב התחלתי, כאשר הכנימות עדיין לא התפשטו לאורך כל העציץ שלכם היא ניגוב העלים הנגועים עם מטלית לחה. כל שעליכם לעשות זה לקחת מטלית, להרטיב אותה במים, לסחוט אותה ולנגב איתה את העלים אשר הופיעו עליהם כנימות. ניתן גם להשתמש במגבון לח. שימו לב שאתם מנגבים את החלק החיצוני והפנימי של העלה.

לצערי הכנימות הן חרקים עקשניים ולכן אני ממליצה לבצע את הפעולה הזאת 2-3 פעמים בשבוע למשך שלושה שבועות. במידה וזה לא עובד ואתם רואים שהכנימות חוזרות נסו לרסס בהתזה של מים וסבון על העלים הנגועים (של החלק החיצוני והפנימי של העלה).

דרך טבעית נוספת שאתם יכולים לעשות זה שופכים לשפריצר ליטר של מים מוסיפים כף חומץ על ליטר של מים ומערבבים יחד אותם טוב טוב. כעת משפריצים עם השפריצר על העלים הנגועים (ושימו לב לרסס בחלק החיצוני והפנימי של העלה)

האם כנימות יכולות לעבור לעציצים אחרים בבית?

כמו שהסברנו מחזור החיים של כנימות מביא אותן אל צמח פונדקאי, שם הן נשארות וניזונות ממנו עד שלבסוף הן מתות. קצת לפני שהכנימות מתות, נקבת הכנימה מטילה ביצים (מאות ביצים שנמצאות לרוב בחלק הפנימי-תחתון של העלה), כאשר הביצים הללו בוקעות, יוצאים מהן זחלים אשר יחפשו צמח פונדקאי חדש. בשלב הזה הכנימות יכולות לעבור לצמחים אחרים שיש בסביבתן.

לכן חשוב מאוד במידה ויש לכם בבית צמח שסובל מבעיית כנימות להרחיק אותו מצמחים אחרים אשר יכולים בפוטנציה להפוך לפונדקאים החדשים של הכנימות. נסו למקם את העציץ הנגוע במקום מבודד עד שתרפאו אותו מהכנימות.